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dc.contributor.author HERNANDEZ JAIMES, MA. DEL CARMEN
dc.contributor.author MERAZ RODRIGUEZ, MONICA ALICIA
dc.contributor.author LARA CORONA, VICTOR HUGO
dc.contributor.author GONZALEZ BLANCO, GEHOVANA
dc.contributor.author Buendía González, Leticia
dc.creator HERNANDEZ JAIMES, MA. DEL CARMEN; 230650
dc.creator MERAZ RODRIGUEZ, MONICA ALICIA; 10612
dc.creator LARA CORONA, VICTOR HUGO;x1344188
dc.creator GONZALEZ BLANCO, GEHOVANA; 131807
dc.creator Buendía González, Leticia; 42637
dc.date.accessioned 2018-03-07T17:11:06Z
dc.date.available 2018-03-07T17:11:06Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62049878017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11799/78314
dc.description Corn starch-based films with trimethyilene glycol (1,3-propanediol) as plasticizer were prepared with the castingtechnique and subject to acid hydrolysis (HCl 1.0 M) at 20 oC. The film degradation was monitored by changes in surfacemorphology, crystallinity, thermal properties and surface wettability. In the first two days, the hydrolysis showed lowadvance to subsequently exhibit a huge increase of the reaction rate. It suggested that surface erosion is the main mechanisminvolved in the film degradation. XRD showed the presence of poly-1,3-propanediol, attributed to condensation reactionof plasticizer in acidic conditions. Thermal analysis showed two endothermic peaks at 110-120 oC attributed to meltingof crystallized amylopectin and to a lesser extent co-crystallized amylose and amylopectin. The temperature of thesepeaks was not affected by hydrolysis time, supporting the idea that hydrolysis reactions are constrained to the film surface.Contact angle measurements indicated a significant decrease of hydrophobicity caused by fractionation of starch chains.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng es
dc.publisher Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa
dc.relation http://www.redalyc.org/revista.oa?id=620
dc.rights Revista Mexicana de Ingeniería Química
dc.rights openAccess es
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.source Revista Mexicana de Ingeniería Química (México) Num.1 Vol.16
dc.subject Ingeniería es
dc.subject Corn starch film 1 es
dc.subject 3-propanediol degradability es
dc.subject acid hydrolysis es
dc.subject morphology es
dc.subject.classification INGENIERÍA Y TECNOLOGÍA
dc.title Acid hydrolysis of composites based on corn starch and trimethylene glycol as plasticizer es
dc.type Artículo es
dc.ambito Internacional es
dc.audience students es
dc.audience researchers es
dc.type.conacyt article
dc.identificator 7


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  • Título
  • Acid hydrolysis of composites based on corn starch and trimethylene glycol as plasticizer
  • Autor
  • HERNANDEZ JAIMES, MA. DEL CARMEN
  • MERAZ RODRIGUEZ, MONICA ALICIA
  • LARA CORONA, VICTOR HUGO
  • GONZALEZ BLANCO, GEHOVANA
  • Buendía González, Leticia
  • Fecha de publicación
  • 2017
  • Editor
  • Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa
  • Tipo de documento
  • Artículo
  • Palabras clave
  • Ingeniería
  • Corn starch film 1
  • 3-propanediol degradability
  • acid hydrolysis
  • morphology
  • Los documentos depositados en el Repositorio Institucional de la Universidad Autónoma del Estado de México se encuentran a disposición en Acceso Abierto bajo la licencia Creative Commons: Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)

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